‘De kinderen zijn het bindmiddel’

Babbe, Oscar, Stach en Java wonen sinds kort op Vredeoord en het bevalt hen prima. Er is veel contact met de buren en vooral de kinderen weten elkaar te vinden. “Het is nog beter dan verwacht.”

Aan de keukentafel naast Babbe (41 jaar) zit een kind dat niet van haar is, maar het meisje doet alsof ze hier thuis is. Het is er eentje van de buren tegenover. “Onze kinderen zijn een eindje verderop aan het spelen. Ja, zo gaat dat hier”, lacht Babbe. Ze wonen nu een paar weken in hun woning op Vredeoord en Babbe, Oscar en hun kinderen zijn er helemaal thuis.

Vandaag heeft Oscar (41 jaar) de hele tuin omgeploegd. Omdat ze op de hoek zitten (‘we hadden veel geluk met de loting’) loopt die zowel achter als naast hun huis. Eromheen een laag hekje zodat je uitkijkt over de toekomstige Dreef en de wadi, en natuurlijk over het achterpad waar alle kinderen van het blok overheen rennen. Oscar heeft een aantal hogere palen geplaatst en tegen een ervan klimt voorzichtig een blauwe regen omhoog. Die zal straks wat beschutting en intimiteit aan de tuin geven. “Dit voelt als de voorkant van het huis,” zegt Babbe. “We zijn helemaal gericht op het achterpad.”

Bende van Oz
Babbe is actrice, zangeres en poppenspeler voor onder meer de Boterhamshow. Ze heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot trainigsacteur en trainer voor communicatietrainingen. Oscar is regisseur, theatermaker, zanger, acteur en theaterdocent en leidt het theatergezelschap Bende van Oz. Samen maakten ze de laatste maanden cultuureducatiefilmpjes voor basisscholen.

Ze woonden eerder met hun twee kinderen Stach (6 jaar) en Java (5 jaar) in een appartement in Woensel Noord. Het idee van Vredeoord sprak hen aan: duurzaamheid en groen, samen een buurt maken, de kinderen de ruimte geven. “Het is nog beter en leuker dan dat ik had verwacht”, zegt Babbe. “Behalve idealistisch ben ik namelijk ook nogal realistisch: eerst maar eens zien hoe de buurt gaat ‘werken’ als we er allemaal wonen.”

Ridder en draak
Dat er werkgroepjes bezig zijn met verschillende thema’s voor de hele buurt weten ze wel, maar ze zijn er nog niet aan toegekomen om deel te nemen. Ze zitten in de app-groep voor heel Grenenhout, een aantal blokken samen, waar praktische tips en kleine irritaties worden gedeeld. Maar ze hebben vooral contact met het eigen blok, met de een wat meer dan met de ander. Babbe: “De kinderen zijn het bindmiddel.”

Intussen is de buurman van een eindje verderop de tuin ingekomen met in zijn armen zoon Stach, verkleed als ridder en met een schram op de knie. Dochter Java (een draak) en een vijftal andere kinderen dwarrelen om de gewonde heen. Tijd voor een pleister, iets drinken en even lekker thuis te zijn.