‘In de moestuin leren we de buren alvast kennen’

Henk en Ine zijn onderdeel van meer&deel, een collectief dat duurzame huizen gaat bouwen op Vredeoord. Ze zijn nu alvast een moestuin gestart.

Ze hebben een mooi huis, maar het is zo groot voor twee. Bovendien lijkt het hen fijn om met anderen te wonen, te delen en te zorgen voor elkaar. Henk en Ine, allebei gepensioneerd, hebben zich daarom aangesloten bij meer&deel. Deze groep ontwikkelt samen huizen op de Scherf, een deel van Vredeoord. Er zijn nu 19 deelnemende huishoudens, in totaal worden dat er 40.

Commissie delen
Ze hadden eerder al eens gekeken naar ontwikkelprojecten met ouderen, vertelt Ine. Meer&deel is met ‘veel jongelui’ en er is in het plan veel aandacht voor duurzaamheid, met woningen van natuurlijke materialen en een gedeelde groene omgeving. “Ik ben naar een informatiebijeenkomst geweest, en daar kwam ik zo blij van terug!”, glundert Ine.

Inmiddels zijn ze officieel onderdeel van de cpo-groep. En allebei zijn ze intensief betrokken bij het proces. Alles moet besloten worden, over de woningen zelf, de (gedeelde) ruimtes, financiën en communicatie. Ine zit in de commissie delen – over wat de deelnemende huishoudens straks wel en niet met elkaar gaan delen. Henk zit in commissie groen en springt bij waar nodig. Het is intensief, vertellen ze, maar ook heel mooi. Henk: “Je moet de dingen goed doorpraten, het worden wel je buren en niet zomaar buren.” Ine: “Er komen allemaal baby’tjes in de groep, die horen er meteen bij.”

Gezamenlijke moestuin
Het duurt nog wel een jaar of twee voor de huizen zijn gebouwd, maar onder leiding van Henk zijn ze nu al een gezamenlijke moestuin gestart, bij de volkstuinen op het aangrenzende Landgoed de Grote Beek. Voor een echte grote moestuin is straks op de Scherf geen plaats. “En samenwerken in de tuin is een mooie manier om elkaar beter te leren kennen”, zegt Henk. Een kerngroepje is zeer regelmatig te vinden onder de grote bomen tussen de tuinerwtjes en prei. Anderen kunnen aansluiten. “Laatst had het bestuur zelfs hun vergadering hier!”

Geen eilandje
Ze hebben zich niet echt verdiept in de rest van Vredeoord. Maar meer&deel moet geen losstaand eilandje in de wijk worden, vinden ze. Ze hebben zich al eens aangesloten bij een wandeling en hielpen bij het snoeien in het Philips de Jonghpark. Ine is in haar oude wijk nog vrijwilliger bij onder meer het repaircafé. Ze lacht: “En ja, als ik op Vredeoord woon, zal ik ook vast daar actief worden.”